Met echografie, of beter gezegd MSKU (Musculo Skeletal Ultrasound) worden er door de fysiotherapeut opnames gemaakt van het houdings- en bewegingsapparaat. Spieren, pezen, en in mindere mate gewrichten en botten worden in beeld gebracht, waardoor inzicht gekregen wordt in o.a. mogelijke weefselschade en belastbaarheid van de diverse structuren.

Naast statische beelden (zoals bij een röntgenfoto) kunnen ook dynamische beelden gemaakt worden. Het gedrag van spieren, pezen en gewrichten tijdens een beweging worden zo zichtbaar gemaakt. Bewegend onderzoek is belangrijk om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld het glijgedrag van pezen t.o.v. tussengelegen structuren, om duidelijk te krijgen of een beweging beperkt of pijnlijk is door een inklemming of obstructie of om een indruk te krijgen over de belastbaarheid van het weefsel.

Bij ons wordt de echografie als aanvullende diagnostiek gebruikt. Hierdoor wordt het nog beter mogelijk een relatie te leggen tussen uw klachten en het lichamelijk onderzoek. De behandeling kan hierdoor efficiënter plaats vinden. Echografie wordt ook ingezet als evaluatiemethode: hierdoor wordt het mogelijk te beoordelen of een ingezette behandeling daadwerkelijk effect heeft gehad.

Voorbeelden van aandoeningen waarbij echografie ingezet kan worden:

 spierrupturen bijv. een zweepslag
 schouderaandoeningen
 tenniselleboog of jumpersknee
 hielspoor
 bandletsels bijv. in de enkel of de knie

Voor wat betreft de kosten verwijzen wij u naar het tabblad “vergoeding en kosten”.